Werkbladen van verschillend materiaal voor keukensBlogs
29 juni 2023

Werkbladen van verschillend materiaal voor keukens

Gemiddelde leestijd 5 minuten

Het keukenblad is het meest gebruikte onderdeel van de keuken, waardoor de keuze voor je keukenblad vanzelfsprekend erg belangrijk is. Je hebt wellicht een voorkeur voor een bepaalde stijl, maar er zijn velen verschillende materialen mogelijk. Ieder blad en ieder materiaal heeft zijn voordelen en belangrijke aandachtspunten. In deze blog lichten wij verschillende materialen voor keukenbladen uit. Hierdoor hopen we je op weg te helpen met het vinden van een keukenblad die zowel praktisch is als bij jou en je keuken past. Aan het einde van de blog bevindt zich een samenvattend overzicht met de eigenschappen per werkblad.

 

Kunststof werkblad

De harde HPL kunststof toplaag kan in eindeloos veel kleuren gemaakt worden, en het kernmateriaal is vrijwel altijd een vorm van hout: spaanplaat, mdf of greengridz. Door de dichte structuur van de toplaag is het een hygiënisch werkblad. In aanschafprijs is kunststof een van de meest interessante werkbladen.

Een aandachtspunt bij een kunststof werkblad is dat het niet zo hitte- en krasbestendig is als stenen werkbladen, een onderzetter en snijplank is dus van belang.

blog1.jpg

Composiet keukenblad

Composiet is kunstmatig gemaakt steenachtig materiaal, en bestaat net als graniet voor een groot deel uit kwarts waardoor het blad een luxe en natuurlijke uitstraling. Dankzij het productieproces is het materiaal erg sterk en in velen verschillende kleuren, diktes en randafwerkingen verkrijgbaar. Ook kan het materiaal gepolijst, gebrand, of gezoet worden afgewerkt. Aanrechtbladen van composiet zijn stootvast, krasbestendig en snijvast. Daarnaast is composiet hygiënisch doordat er geen bacteriën kunnen ophopen in de poriën. Hierdoor kan er veilig en zorgeloos gekookt worden.

Een aandachtspuntje van composiet is dat er grote kwaliteitsverschillen kunnen zijn. De samenstelling, verlijming en consistentie van het blad kan bij ieder blad verschillend zijn en heeft invloed op de kwaliteit en de duurzaamheid. kan een composiet werkblad gevoeliger zijn voor vlekken bij bijvoorbeeld thermoshock of agressieve en natte plekken die langdurig op het werkblad blijven liggen. Verder is composiet wel onderhoudsvrij en kan een zacht schoonmaakmiddel gebruikt worden voor het dagelijks schoonmaken.

blog2.jpg

Graniet keukenblad

Graniet is voor 100% een natuurproduct. Dit maakt een keukenblad erg opvallend en uniek. Het materiaal is keihard dankzij een langdurig uithardingsproces en is hittebestendig, krasbestendig en snijvast. Per ongeluk een hete pan op het aanrecht zetten zorgt dus niet gelijk voor schade. Op kleine uitzonderingen na is graniet ook stootvast en slijtvast. Daarnaast is graniet prachtig om te zien op bijvoorbeeld een kookeiland.

Belangrijk om te weten over natuurlijke materiaal is bijvoorbeeld dat er een mattere uitstraling als gevolg van het vele gebruik kan ontstaan. Ook kan vocht wat sneller indringen in een niet gepolijst werkblad, doordat graniet licht poreus is. Daarom is het ook erg oppassen voor bijtende of agressieve middelen. Door de exclusiviteit van het materiaal is het lastig om een extra stuk graniet te verkrijgen als je bijvoorbeeld gaat verbouwen. Precies hetzelfde stuk terugvinden is vrij zeldzaam. Dit is iets om rekening mee te houden voor de aanschaf. Tot slot vraagt graniet om regelmatig onderhoud zoals het regelmatig impregneren van het keukenblad.

intermatheader.jpg

Keramiek keukenblad

Keramiek is hard materiaal van klei, kleurstoffen, porselein en keramische bindmiddelen. Onder hoge druk en hitte wordt dit samengeperst tot een aanrechtblad van goede kwaliteit. Daarnaast is keramiek stijlvol en zijn er velen kleuren beschikbaar. Keramiek is meer vlekbestendig dan composiet of graniet en vrijwel naadloos waardoor hygiëne gegarandeerd kan worden. De hittebestendige en krasbestendige keramiek is ook nog is duurzaam en milieuvriendelijk.

Het grootste nadeel van keramiek is de wat hogere prijs. Dit komt door de bijzondere combinatie van materialen en het uitgebreide productieproces. Daarnaast kunnen de randen van een aanrechtblad van keramiek wat kwetsbaar zijn en is het daardoor niet 100% stootvast. Het materiaal kan echter wel tegen een stootje. Ook is keramiek, net als composiet en graniet, gevoelig voor agressieve en zure producten. Schoonmaken en onderhouden is echter gemakkelijk.

blog3.png

 

Rvs-keukenblad

Roestvrij staal is verkregen door het versmelten en vermengen van meerdere metaalsoorten zoals chroom en nikkel. In de keuken geeft dit een industriële uitstraling. Roestvrij staal is stevig en praktisch, waardoor het veel gebruikt wordt in professionele keukens. Een rvs-werkblad kan op verschillende manieren afgewerkt worden: glad, richtingloos geborsteld, warmgewalst of in de grove structuur K320 Het materiaal is dan ook bestand tegen de meeste producten. Daarnaast is geen enkel materiaal zo hittebestendig en hygiënisch. Een roestvrij staal werkblad is tijdloos, zeer duurzaam en vereist geen extra onderhoud.

Een nadeel van een roestvrij staal keukenblad is dat roestvrij staal niet krasvrij is. Ten alle tijden een snijplank gebruiken voorkomt lelijke, zichtbare krassen. Ook is roestvrij staal gevoelig voor vingerafdrukken.

blog4.png

Houten keukenblad

Een massief houten keukenblad geeft een stoere, robuuste en warme uitstraling. Qua houtsoorten zijn er veel verschillende mogelijkheden: van eiken tot beuken, noten of teak. Daarnaast is de behandeling van het werkblad van invloed op het uiterlijk en de eigenschappen. Naast het hele werkblad van hout maken, is het een goede alternatieve optie om bijvoorbeeld alleen een bargedeelte van hout te maken.

Als je van een werkblad houdt dat er geleefd uitziet dan is een houten werkblad prachtig. Zo niet, dan is het een groot aandachtspunt om te bedenken dat een houten werkblad erg vocht-, vlek- en krasgevoelig is. Het blad moet regelmatig bijgehouden worden d.m.v. olie en indien er grote beschadigingen of vlekken zijn ontstaan kan het blad licht opgeschuurd worden alvorens het behandeld wordt met olie.

blog5.jpg

Keukenblad op maat bij Intermat

Bij Intermat bieden wij een grote selectie aan toonaangevende keukenmerken, keukenstijlen en materialen aan. Hierdoor is het mogelijk om een aanrechtblad te vinden die echt bij jou past. Wil jij ook ontdekken welke opties er allemaal mogelijk zijn bij Intermat? Kom dan langs in één van onze showrooms of maak een afspraak met onze specialisten.

overziht.jpg


Recente blogitems

  • Voeg persoonlijke stijl toe aan jouw badkamer met kleur
    25 april 2024

    Voeg persoonlijke stijl toe aan jouw badkamer met kleur

    Een sage groen bad, een bordeaux rode wc of een zwarte wastafel? Gekleurd sanitair kennen de meesten...

    verder lezen
  • RVS in de keuken
    16 april 2024

    RVS in de keuken

    Bij het ontwerpen van een keuken draait alles om de keuze van materialen. Niet alleen bepalen ze de ...

    verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.

intermat Mijdrecht

Constructieweg 6
3641 SB Mijdrecht

0297 - 233 533

openingstijden mijdrecht

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
donderdag  koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 16.00
zondaggesloten

Magazijn mijdrecht

maandag - vrijdag  07.00 - 16.00
zaterdag en zondaggesloten
 
GRATIS INTERMEZZO

Een interieur kies je maar een paar keer in je leven.

Vraag de gratis Intermezzo brochure aan en laat je inspireren!

Campagne image
aanvragen