verbeter je kookkunsten met sous vide kokenBlogs
25 september 2024

verbeter je kookkunsten met sous vide koken

Gemiddelde leestijd 5 minuten

Wil je je kookkunsten naar een hoger niveau tillen en gerechten bereiden die elke keer weer perfect zijn? Dan is sous vide koken de techniek om te ontdekken. Bij sous vide koken komt misschien al snel het beeld naar voren van een complexe methode die alleen door chef-koks wordt toegepast. Maar niets is minder waar, sous vide koken is helemaal niet moeilijk en is een goede manier om jouw eten nog meer smaak te geven.

Wat is sous vide koken?

Sous vide koken is een kooktechniek die de laatste jaren steeds populairder is geworden, en dat is niet zonder reden. Het zorgt voor nauwkeurige bereiding van eten, zodat er altijd perfecte resultaten te zien zijn. Maar wat betekent "sous vide" eigenlijk? Het is Frans voor "onder vacuüm" wat verwijst naar het proces waarbij voedsel wordt geseald in een luchtdichte zak en wordt verwarmd in een waterbad op een constante, lage temperatuur. Deze methode zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig gaart en zijn vocht behoudt, wat resulteert in mals en smaakvol eten.

miele - vacumeerlade voor sousvide.jpg

Wat zijn de voordelen van sous vide koken?

Nu duidelijk is wat sous vide koken inhoudt, is het interessant om de voordelen ervan te bekijken. Naast de geweldige smaak die het met zich meebrengt zijn er nog een aantal voordelen ten opzichte van het traditioneel koken.

De kwaliteit blijft constant

Bij sous vide koken kan de temperatuur nauwkeurig worden ingesteld, waardoor precies wordt bepaald hoe het voedsel moet garen. Dit zorgt voor een constante kwaliteit en perfecte resultaten, keer op keer.

Eenvoudig en gezond

Sous vide koken vereist niet dat je constant in de keuken moet staan om het voedsel in de gaten te houden. Zodra de temperatuur is ingesteld en het voedsel is geseald, kan de sous vide oven zijn werk doen. Doordat het voedsel vacuüm is verpakt, blijven vitamines en voedingsstoffen behouden, wat zorgt voor gezondere maaltijden.

Wat kan allemaal sous vide worden klaargemaakt?

Er zijn verschillende gerechten die je sous vide kan klaarmaken. Denk hierbij aan vlees, vis, gevogelte, groente, fruit en desserts. Daarnaast kunnen zelfs alcoholische dranken en favoriete cocktails op deze manier worden gemaakt.

miele - vacumeerlade voor sousvide 2.jpg

Wat heb je nodig om sous vide te koken?

Om het beste resultaat te behalen is het handig om een vacumeerlade  of losse vacumeermachine te hebben en daarnaast een sous vide stick of een stoomoven voorzien van een sous vide functie.

Een sous vide stick of stoomoven

Een sous vide stick is simpelweg een apparaat dat water verwarmt en op een nauwkeurige temperatuur houdt. Voor de echte hobbykok kan een sous vide stoomoven een betere keuze zijn. Dit apparaat biedt een alles-in-één oplossing en maakt sous vide koken nog eenvoudiger en efficiënter.

Vacumeerlade

Een vacumeerlade is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken, vooral voor wie regelmatig sous vide kookt. Het maakt het mogelijk om voedsel snel en eenvoudig luchtdicht te verpakken, wat essentieel is voor het sous vide proces. Door alle lucht uit de verpakking te verwijderen, gaart het voedsel gelijkmatig en blijven smaken en sappen perfect bewaard. Dit leidt niet alleen tot betere kookresultaten, maar verlengt ook de houdbaarheid van het voedsel.

siemens - vacumeerlade voor sousvide.jpg

Stoomoven

Naast het koken in een waterbad kan er ook voor worden gekozen om sous vide te koken in een stoomoven. Het is hierbij belangrijk dat de temperatuur nauwkeurig geregeld wordt.

siemens.jpg

Hoe werkt sous vide koken?

  1. Voorbereiden van het voedsel: Begin met het selecteren en voorbereiden van de ingrediënten die je sous vide wilt koken. Dit kan van alles zijn, zoals vlees, vis, groenten, of fruit. Breng eventueel kruiden, zout, peper, of marinades aan om het voedsel op smaak te brengen.
  2. Vacuüm verpakken: Plaats de voorbereide ingrediënten in een vacuümzak en zuig de lucht eruit met een vacuümmachine, of gebruik een hersluitbare zak en duw de lucht eruit met je handen. Dit vacuümproces zorgt ervoor dat de smaken en sappen behouden blijven tijdens het koken.
  3. Instellen van de sous vide stick of stoomoven: Vul een grote pan of bak met water en bevestig de sous vide stick aan de rand. Stel de gewenste temperatuur in op de sous vide stick of stoomoven. De temperatuur is afhankelijk van het type voedsel dat er gekookt wordt. Voor een medium-rare steak is bijvoorbeeld een temperatuur van ongeveer 55 graden Celsius ideaal.
  4. Koken in het waterbad: Plaats de vacuümzak met het voedsel in het voorverwarmde waterbad. Het voedsel gaart langzaam en gelijkmatig door het warme water, zonder kans op overgaring. De kooktijd kan variëren van een paar minuten tot enkele uren, afhankelijk van het type en de dikte van het voedsel.

Nabewerking bij sous vide koken

Wanneer een heerlijk stuk vlees of vis uit het sous vide apparaat komt, kan ervoor worden gekozen om het direct te serveren. Een andere optie is om het voedsel kort op hoge temperatuur te bakken om een krokant korstje te creëren. Dit moet wel zorgvuldig gebeuren, zodat het voedsel van binnen niet verder gaart.

Een keukenbrander kan ook worden gebruikt om een krokant korstje te krijgen. Dit voegt niet alleen een heerlijke smaak toe, maar geeft ook een professionele uitstraling.

Ben je klaar om te koken als een chef-kok en je gerechten naar een hoger niveau te tillen? Ontdek dan het ruime assortiment aan keukenapparatuur bij Intermat. Bezoek onze website of kom langs in de showroom en vind de perfecte tools om jouw sous vide kookkunsten verder uit te breiden!


Recente blogitems

  • geniet van een verfrissende zomer met Quooker en heerlijke cocktails
    28 augustus 2024

    geniet van een verfrissende zomer met Quooker en heerlijke cocktails

    De zomer is in volle gang en wat is er beter dan verfrissende drankjes om de hitte te trotseren?

    verder lezen
  • de perfecte soorten keukenverlichting voor jou uitgelicht
    16 juli 2024

    de perfecte soorten keukenverlichting voor jou uitgelicht

    Bij het ontwerpen van de perfecte keuken speelt verlichting een belangrijke rol. Goede verlichting k...

    verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.

2000 m2 showroom

Met onze showroom van ruim 2000 vierkante meter, valt er uiteraard veel te ontdekken. De diverse leefwerelden zijn op logische wijze ingedeeld. Iedere leefwereld heeft zo zijn eigen sferen, geuren en kleuren. Iedere stijl is uniek. Voor ieder wat wils. 

Neem alvast een digitale rondleiding door onze showroom!

Uniek in Nederland

Wat maakt Intermat Mijdrecht nu zo uniek ten opzichte van alle andere showrooms in Nederland? Naast het enorme oppervlak van 2000 vierkante meter showroom, beschikt Intermat ook over het Mosa Experience Centre. Hier wordt de meest prachtige tegelcollectie tentoongesteld, welke u als bezoeker kunt ontdekken. Daarnaast heeft Intermat als 1 van de weinigen een Bulthaup Showroom. Deze schitterende b1 en b3 keukens zijn dan ook zo opgesteld dat je de keuken daadwerkelijk kunt ervaren. 

Klanttevredenheid

Klanttevredenheid is voor ons belangrijk. Heb je opmerkingen, tips of andere ideeën voor of over Intermat? Laat ons dit weten via de contactpagina

Verbouwtips

Tijdens het verbouwen wil je uiteraard zo min mogelijk last hebben van de "rompslomp" er om heen. Intermat is dan ook de juiste aangewezen partner om verbouwers zo veel mogelijk te ontzorgen. Hierdoor zul je de verbouwing niet als een vervelende, maar juist als een inspirerende ervaring beleven. Doordat Intermat met veel professionals werkt, verlopen nieuw -en verbouwprojecten soepel.

Uiteraard kun je zelf ook altijd de juiste maatregelen treffen om het bouwproject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ben je benieuwd hoe? Neem contact met ons op via 0297 - 233 533 of kijk op onze contactpagina.

Onderhoud en montage

Uiteraard gaan wij er van uit dat de montage op de juiste manier wordt uitgevoerd. Desondanks kan er wel eens wat voorvallen waarbij je de hulp van Intermat wilt inschakelen. En Intermat zou Intermat niet zijn, als zij daar niet de beste service in aanbiedt. Zelfs jaren na plaatsing van je keuken, badkamer of tegels staat Intermat voor u klaar om te ondersteunen waar nodig. 

Heb je vragen over je reeds opgeleverde keuken, badkamer of geplaatste tegels? Neem contact met ons op!

contact opnemen

 

Oplevering

De oplevering van uw keuken, badkamer of tegels wordt uiteraard tot in de puntjes verzorgd door Intermat. 

Ontwerp en advies

In de afgelopen jaren heeft Intermat zich veel ontwikkeld. Niet alleen in producten, maar ook in adviezen. Standaard oplossingen zijn er natuurlijk altijd. De kracht bij Intermat is juist dat er wordt geluisterd naar de individuele wensen. Deze wensen worden, samen met jou, vertaald naar een passend ontwerp. Welk in ieder interieur tot zijn recht komt.      

Van idee tot uitwerking

Voor zowel grote als kleine veranderingen in uw huis kunt u bij Intermat terecht. Advies in alle vormen en maten worden aangeboden. De medewerkers bij Intermat weten door jarenlange ervaring u het beste advies te geven, wat passend is bij jouw wensen. Aan de hand van onder andere moodboards, plattegronden, 3D-impressies en tekeningen worden jouw ideeën vormgegeven tot het definitieve ontwerp. En uiteraard biedt Intermat volledige ondersteuning bij de realisatie van jouw keuken, badkamer of het plaatsen van jouw tegels.

Bezorgservice

Intermat werkt met chauffeurs. Hierdoor zijn wij in de mogelijkheid om je bestelde producten / ontwerpen te bezorgen! Informeer naar de mogelijkheden via onze contactpagina.

Terugbelservice

Wil je graag dat Intermat contact met je opneemt? Bij Intermat is het mogelijk om een terugbelverzoek in te dienen. Intermat neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Hoe je dit kunt aanvragen? Ga naar de Terugbelservice pagina

intermat Mijdrecht

Constructieweg 6
3641 SB Mijdrecht

0297 - 233 533

openingstijden mijdrecht

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
donderdag  koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 16.00
zondaggesloten

Magazijn mijdrecht

maandag - vrijdag  07.00 - 16.00
zaterdag en zondaggesloten
 

Intermat Alphen a/d Rijn

Hoorn 124
2404 HJ Alphen aan den Rijn

0172 - 422 100

openingstijden alphen

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
donderdag koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 17.00
zondaggesloten


 

volg ons

  • social-twitter
DOWNLOAD DE BROCHURE

Een interieur kies je maar een paar keer in je leven.

Vraag de gratis Intermezzo brochure aan en laat je inspireren!

Campagne image
vraag aan