Het coronavirus & onze maatregelen Klik hier
De voordelen van koken op inductieBlogs
1 juli 2022

De voordelen van koken op inductie

Gemiddelde leestijd 3 minuten

Een duurzaam alternatief voor koken op gas is het koken op een inductiekookplaat. Bij het koken op een inductiekookplaat wordt de bodem van de pan verhit. Hierbij wordt er door elektrische spoelen een magnetisch veld gegenereerd. Door de weerstand tegen de onderkant van de pan komt er warmte vrij. Inductie koken wordt steeds populairder en heeft vele voordelen. Hieronder worden de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

1. Duurzaam en goedkoop koken

Er wordt veel minder co2 uitgestoten wanneer je kookt op inductie vergeleken met koken op gas en het is mogelijk om gebruik te maken van groene stroom bij het koken op een inductiekookplaat. Bij het koken op een inductiekookplaat gaat er veel minder energie verloren ten opzichte van het koken op gas. Bij het koken op gas gaat er namelijk een groot deel van de energie verloren, doordat de warmte langs de pan stroomt. Bij het koken op inductie wordt vrijwel alle energie gebruikt voor het verwarmen van de inductiekookplaat. Er gaat maar 10 tot 20% van de energie verloren tijdens het koken op inductie. Hiermee is het de zuinigste manier van koken die er is.

Naast de energie die je kunt besparen, kan het ook goed zijn voor de portemonnee om over te stappen op inductie koken. De gasprijs is momenteel torenhoog en in combinatie met groene stroom kun je veel geld besparen met koken op inductie.

inductiekookplaat header.jpg

2. Inductie koken is veilig

Bij het koken op inductie wordt er geen gebruik gemaakt van gas en er komen geen vlammen vrij. De inductieplaat wordt niet heet en koelt automatisch af wanneer er geen pan meer op staat. Doordat de kookplaat zichzelf automatisch uitschakelt, kun je jezelf ook niet verbranden aan de plaat. Je loop niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan en vaak hebben deze kookplaten ook een kinderslot, waardoor kinderen zich niet aan de inductieplaat kunnen verbranden. Koken op inductie is hierdoor een stuk veiliger dan koken op gas.

3. Gemakkelijk en snel

Inductie koken gaat sneller dan koken op gas, doordat er geen warmte verloren gaat. Een koekenpan wordt hierdoor razendsnel verwarmd. Water kookt snel en maaltijden zullen een stuk eerder klaar zijn. De temperatuur van een inductiekookplaat is gemakkelijk in te stellen en bij deze platen maakt het niet uit waar de pan op de kookplaat geplaatst wordt. Een inductieplaat is ook geschikt voor maaltijden die moeten sudderen, aangezien jij zelf de temperatuur kunt instellen.

inductiekookplaat.jpg

4. Eenvoudig schoon te maken

Verder is een inductieplaat ook erg gemakkelijk schoon te maken, er zitten namelijk geen vervelende randjes en gaten in. De kans op aanbranden is zeer klein, doordat de plaat niet heet kan worden. Met een doekje kan de glazen plaat in de meeste gevallen eenvoudig schoon gemaakt worden. Het is handig om tijdens het koken, de etensresten van de plaat te verwijderen. Mocht je het vuil echt niet wegkrijgen, dan zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar om je inductiekookplaat weer spik en span te maken.

Naast deze voordelen hebben inductiekookplaten een luxe en stijlvol design. Deze designs passen letterlijk bij iedere keukenstijl. Benieuwd naar welke keuken bij jou past? Ontdek jouw favoriete stijl of neem direct contact met ons op.

 

 


Recente blogitems

  • Wat kenmerkt een industriële badkamer?
    16 september 2022

    Wat kenmerkt een industriële badkamer?

    Een industriële badkamer wordt vaak omschreven als strak en stoer, maar wat kenmerkt deze badkamerst...

    verder lezen
  • Inspiratie voor je industriële badkamer
    06 september 2022

    Inspiratie voor je industriële badkamer

    Een van de grootste interieurtrends van de afgelopen tijd is de industriële stijl. De stijl kenmerkt...

    verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
#siteLanguage.callCTA_s#