5 tips om voedselverspilling tegen te gaan in de keukenBlogs
20 april 2022

5 tips om voedselverspilling tegen te gaan in de keuken

Gemiddelde leestijd 3 minuten
Op 22 april is het tijd voor Earth Day. Een dag die in het teken staat van onze planeet. Het doel van deze dag is om mensen te laten realiseren welke impact hun gedrag op de aarde heeft. Vijf dagen later is het alweer Stop Food Waste Day.  Jaarlijks gaat 33% van het totaal geproduceerde voedsel in de wereld verloren of wordt het verspild. Voedselverlies en verspilling zijn verantwoordelijk voor 8,2% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen. Mede hierom is het hoog tijd om hier iets aan te gaan veranderen. Hieronder geven we 5 tips  om voedselverspilling tegen te gaan in jouw keuken.
 

1. Plan je maaltijden vooruit

booschappenlijst.jpg

Door van te voren te plannen wat je gaat eten kan voedselverspilling worden geminimaliseerd. Eén of meerdere vaste momenten in de week kunnen ingepland worden om te bepalen wat je wilt gaan eten de komende dagen om zo bewuster in te kopen. Hierbij moet rekening worden gehouden met het aantal porties dat nodig is voor de maaltijd. Maak hierbij altijd gebruik van een boodschappenlijstje.

2. Profiteer van de vriezer

Het komt regelmatig voor dat overgebleven voedsel wordt weggegooid, maar het is juist ideaal om restjes te bewaren voor avonden waarbij je weinig tijd hebt om te koken of even iets simpels wilt eten. Een goede truc om verspilling tegen te gaan is om de producten te labelen op datum, hierdoor kun je de ingevroren producten in volgorde opeten en blijven er geen restjes maanden in de vriezer liggen. Door je (overgebleven) voedsel luchtdicht te verpakken door deze te vacumeren met behulp van een vacumeerlade of een los vacumeer apparaat blijft voedsel langer vers en worden veranderingen in kleur, textuur en geur als gevolg van oxidatie tegen gegaan. Slecht verpakt voedsel dat in de vriezer bewaard wordt droog uit, dit wordt ookwel ' vriesbrand' genoemd. 

3. Kijk naar de houdbaarheid

voedsel verspild.jpgBij het inkopen van producten is het verstandig om rekening te houden met de houdbaarheid zeker wanneer je de producten niet meteen gaat consumeren. Kijk daarom in de supermarkt altijd naar de houdbaarheid, voordat je overgaat tot een aankoop. Controleer de koelkast en de vriezer regelmatig om te kijken wanneer de houdbaarheidsdatum van voedsel verstrijkt. Plan vervolgens een moment in op producten op te eten die bijna over datum te raken. Producten met een “ten minste houdbaar tot” datum kunnen vaak nog kort na deze datum worden opgegeten. 

Een mooi hulpmiddel om je producten langer houdbaar te houden is bijvoorbeeld door in je koelkast gebruik te maken van de HyperFresh lades van Siemens, de DuraFresh lades van ATAG, of de PerfectFresh lades van Miele. Doormiddel van een aanpasbare luchtvochtigheid in deze lades blijven groente en fruit langer vers, waardoor je langer van je versproducten kan genieten en minder weg hoeft te gooien. 

4. Gebruik slimme apparaten

De afgelopen jaren zijn er steeds meer slimme gadgets voor in de keuken ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Zo kun je een slowcooker gebruiken om etensrestjes om te zetten in bijvoorbeeld soepen, stoofpotten of sausen. Een mandoline is perfect voor het snijden van overgebleven groente in plakjes en een ijsblokjeshouder kan gebruikt worden om overgebleven drankjes of zelfs bouillon langer te bewaren.  

Voor het slowcooken van je restjes kan je ook andere apparatuur gebruiken, zoals een stoomoven van Miele of Siemens.  Daarnaast kun je met de warmhoudlade van Miele niet alleen je borden en kopjes warm houden voor het serveren, maar ook heel goed gerechten langzaam optimaal laten garen.  

slowcooker 2.0.jpg

5. Wees creatief in de keuken

Start eens met het experimenteren met producten die in de koelkast liggen. Elke recept is immers begonnen met een experiment. Hierdoor creëer jij je eigen unieke recepten. Restjes kunnen overal voor gebruikt worden. Zo kunnen overgebleven groenten worden gebruikt voor een overheerlijke gezonde soep en met het overgebleven fruit kunnen smoothies gemaakt worden.

Voedselverspilling kan enorm verminderd worden in jouw eigen keuken. Ben je op zoek naar jouw droomkeuken? Bekijk dan ons assortiment aan keukens of neem direct contact met ons op voor persoonlijk advies.


Recente blogitems

 • Visgraatvloer? Deze alternatieve vloerpatronen maken je woning uniek
  20 september 2023

  Visgraatvloer? Deze alternatieve vloerpatronen maken je woning uniek

  Op zoek naar een nieuwe vloer voor jouw woning? Waarschijnlijk denk je dan al snel aan die mooie vis...

  verder lezen
 • Werkbladen van verschillend materiaal voor keukens
  29 juni 2023

  Werkbladen van verschillend materiaal voor keukens

  Het keukenblad is het meest gebruikte onderdeel van de keuken, waardoor de keuze voor je keukenblad ...

  verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.

2000 m2 showroom

Met onze showroom van ruim 2000 vierkante meter, valt er uiteraard veel te ontdekken. De diverse leefwerelden zijn op logische wijze ingedeeld. Iedere leefwereld heeft zo zijn eigen sferen, geuren en kleuren. Iedere stijl is uniek. Voor ieder wat wils. 

Neem alvast een digitale rondleiding door onze showroom!

Uniek in Nederland

Wat maakt Intermat Mijdrecht nu zo uniek ten opzichte van alle andere showrooms in Nederland? Naast het enorme oppervlak van 2000 vierkante meter showroom, beschikt Intermat ook over het Mosa Experience Centre. Hier wordt de meest prachtige tegelcollectie tentoongesteld, welke u als bezoeker kunt ontdekken. Daarnaast heeft Intermat als 1 van de weinigen een Bulthaup Showroom. Deze schitterende b1 en b3 keukens zijn dan ook zo opgesteld dat je de keuken daadwerkelijk kunt ervaren. 

Klanttevredenheid

Klanttevredenheid is voor ons belangrijk. Heb je opmerkingen, tips of andere ideeën voor of over Intermat? Laat ons dit weten via de contactpagina

Verbouwtips

Tijdens het verbouwen wil je uiteraard zo min mogelijk last hebben van de "rompslomp" er om heen. Intermat is dan ook de juiste aangewezen partner om verbouwers zo veel mogelijk te ontzorgen. Hierdoor zul je de verbouwing niet als een vervelende, maar juist als een inspirerende ervaring beleven. Doordat Intermat met veel professionals werkt, verlopen nieuw -en verbouwprojecten soepel.

Uiteraard kun je zelf ook altijd de juiste maatregelen treffen om het bouwproject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ben je benieuwd hoe? Neem contact met ons op via 0297 - 233 533 of kijk op onze contactpagina.

Onderhoud en montage

Uiteraard gaan wij er van uit dat de montage op de juiste manier wordt uitgevoerd. Desondanks kan er wel eens wat voorvallen waarbij je de hulp van Intermat wilt inschakelen. En Intermat zou Intermat niet zijn, als zij daar niet de beste service in aanbiedt. Zelfs jaren na plaatsing van je keuken, badkamer of tegels staat Intermat voor u klaar om te ondersteunen waar nodig. 

Heb je vragen over je reeds opgeleverde keuken, badkamer of geplaatste tegels? Neem contact met ons op!

contact opnemen

 

Oplevering

De oplevering van uw keuken, badkamer of tegels wordt uiteraard tot in de puntjes verzorgd door Intermat. 

Ontwerp en advies

In de afgelopen jaren heeft Intermat zich veel ontwikkeld. Niet alleen in producten, maar ook in adviezen. Standaard oplossingen zijn er natuurlijk altijd. De kracht bij Intermat is juist dat er wordt geluisterd naar de individuele wensen. Deze wensen worden, samen met jou, vertaald naar een passend ontwerp. Welk in ieder interieur tot zijn recht komt.      

Van idee tot uitwerking

Voor zowel grote als kleine veranderingen in uw huis kunt u bij Intermat terecht. Advies in alle vormen en maten worden aangeboden. De medewerkers bij Intermat weten door jarenlange ervaring u het beste advies te geven, wat passend is bij jouw wensen. Aan de hand van onder andere moodboards, plattegronden, 3D-impressies en tekeningen worden jouw ideeën vormgegeven tot het definitieve ontwerp. En uiteraard biedt Intermat volledige ondersteuning bij de realisatie van jouw keuken, badkamer of het plaatsen van jouw tegels.

Bezorgservice

Intermat werkt met chauffeurs. Hierdoor zijn wij in de mogelijkheid om je bestelde producten / ontwerpen te bezorgen! Informeer naar de mogelijkheden via onze contactpagina.

Terugbelservice

Wil je graag dat Intermat contact met je opneemt? Bij Intermat is het mogelijk om een terugbelverzoek in te dienen. Intermat neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Hoe je dit kunt aanvragen? Ga naar de Terugbelservice pagina

intermat Mijdrecht

Constructieweg 6
3641 SB Mijdrecht

0297 - 233 533

openingstijden mijdrecht

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
donderdag  koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 16.00
zondaggesloten

Magazijn mijdrecht

maandag - vrijdag  07.00 - 16.00
zaterdag en zondaggesloten
 

Intermat Alphen a/d Rijn

Hoorn 124
2404 HJ Alphen aan den Rijn

0172 - 422 100

openingstijden alphen

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
vrijdag koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 17.00
zondaggesloten


 

volg ons

 • social-twitter
GRATIS INTERMEZZO

Een interieur kies je maar een paar keer in je leven.

Vraag de gratis Intermezzo brochure aan en laat je inspireren!

Campagne image
aanvragen