terug naar Blogs
9 april 2019

Keukenbladen: materialen en eigenschappen

Gemiddelde leestijd 3 minuten

Als je nagaat hoe vaak je het aanrechtblad in de keuken gebruikt, dan is de conclusie: heel vaak. Daarom moet het aan heel wat eisen voldoen. Naast een mooie look en lange levensduur is het handig als je keukenblad hittebestendig, krasbestendig, onderhoudsvriendelijk en stootvast is. Waar jij de meeste waarde aan hecht, bepaalt welk keukenblad het beste bij jou past. Daarom zetten we per materiaal de voors en tegens voor je op een rij.

Laminaat aanrechtblad: betaalbaar en krasvast

Laminaat / kunststof aanrechtbladen zijn perfect voor een wat kleiner budget. Te koop in allerlei kleuren en zelfs met de natuursteen- of houtlook. Kunststof is hygiënisch en praktisch. Het blad is vaak afgewerkt met een stoot- en krasvaste toplaag. Wel opletten met hete pannen.

kunstof-4_1583333884.jpg

Laminaat aanrechtblad

 

Granieten aanrechtblad: kan tegen een stootje

Graniet is hygiënisch, hittebestendig en slijtvast met de charme van een natuurlijk uiterlijk. Stoten, schuiven, snijden, graniet kan veel hebben en gaat lang mee. Het is wel gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld rode wijn. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd is.

Composiet: natuurlijke uitstraling

Composietsteen bestaat overwegend uit kwarts, net als graniet. Daardoor is het ook hard, en heeft het een natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen een samengesteld product van mineralen, bindhars en pigmenten. Dit is dan ook voordeel van composietsteen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het blad niet poreus is en verkrijgbaar is in vele kleuren. Dit allround blad is kras-, stoot- en slijtvast, hittebestendig en zeer gemakkelijk in onderhoud

blad2-4_1583333885.jpg

Keukenblad van composietsteen

 

Keramiek: luxe en bestendig

Er is veel te zeggen voor een keramieken keukenblad: het oogt luxe, is stoer en bovendien naadloos. Daarnaast zijn keramieken keukenbladen krasbestendig, watervast, hittebestendig, hygiënisch, kleurvast en onderhoudsarm. Omdat heel hard is, is het wel wat gevoeliger voor stootschade aan de rand. Keramiek is wat duurder, maar gaat erg lang mee.

blad3-4_1583333886.jpg

Keramieken keukenblad

 

Houten keukenblad: natuurlijk en sfeervol

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en geeft in de keuken een warme, knusse sfeer. Een houten aanrechtblad is stootvast, maar minder kras-, hitte- en vochtbestendig. Om het hout in goede staat te houden en permanente vlekken te voorkomen, moet je het blad regelmatig in de olie zetten of lakken.

Betonnen keukenblad: hard en duurzaam

Beton geeft een krachtige, industriële look aan je keuken. Kies je voor beton, dan kies je voor duurzaam. Met een hard, stootvast werkblad dat goed bestand is tegen hitte gaat beton lang mee. Omdat beton van nature poreus is, is het wel vlekgevoelig en gevoeliger voor zuren. Om dit te voorkomen is het raadzaam het blad van een afwerking te voorzien. De afwerking kan op verschillende manieren: in de was of olie zetten, impregneren met siliconen of aflakken met PU-lak. Beton is niet duur en als je handig bent, zou je het blad zelf kunnen maken.

Rvs: oerdegelijk en praktisch in de keuken

Roestvrij staal is stoer en onderhoudsvriendelijk. Voor een moderne, industiële look, ook zeer geschikt voor de proffessional. Het materiaal is stevig, watervast, hittebestendig, hygiënisch en gaat lang mee. Zeer praktisch dus, behalve dat rvs krasgevoelig is. Dat los je deels op door altijd een snijplank te gebruiken.

Marmer in de keuken: klassiek en duurzaam

Marmer heeft een natuurlijke, klassieke en luxe uitstraling. Het materiaal is licht poreus, gevoelig voor vlekken en kan niet tegen zuren, maar tegelijkertijd is het behoorlijk krasvast. Marmer is goed bestand tegen hitte, maar het wordt afgeraden om warme pannen direct op het blad te zetten. Marmer is niet het goedkoopte materiaal, maar gaat zeer lang mee.

Om zeker te weten wat je mooi keukenblad vindt, kun je het beste komen kijken en voelen. Kom naar onze showroom of maak een afspraak. We helpen je graag verder!

 

 


Recente blogitems

  • RVS in de keuken
    16 april 2024

    RVS in de keuken

    Bij het ontwerpen van een keuken draait alles om de keuze van materialen. Niet alleen bepalen ze de ...

    verder lezen
  • kom nooit meer voor verrassingen te staan met de slimme apparaten van Siemens met Home Connect
    08 maart 2024

    kom nooit meer voor verrassingen te staan met de slimme apparaten van Siemens met Home Connect

    Ken je het gevoel dat je wilt beginnen met koken, en ontdekt dat de ingrediënten in de koelkast over...

    verder lezen
Bezoek ons blog voor meer artikelen ›
kies uit onze enorme collectie van ruim 1.500 tegels!
Banner image
tegelviewer - online Combineer je favoriete tegels in een keuken, badkamer, woonkamer of slaapkamer.

intermat Mijdrecht

Constructieweg 6
3641 SB Mijdrecht

0297 - 233 533

openingstijden mijdrecht

maandag  gesloten
dinsdag - vrijdag09.00 - 17.00
donderdag  koopavond18.00 - 20.00
zaterdag10.00 - 16.00
zondaggesloten

Magazijn mijdrecht

maandag - vrijdag  07.00 - 16.00
zaterdag en zondaggesloten
 
GRATIS INTERMEZZO

Een interieur kies je maar een paar keer in je leven.

Vraag de gratis Intermezzo brochure aan en laat je inspireren!

Campagne image
aanvragen